Задграничен паспорт, който да е валиден повече от 6 месеца и в който да имате виза за страната, която посещавате (ако е необходимо). За страни от Европейския съюз може да пътувате с лична карта или със шофьорска книжка, вътре в страната ни пътуваме с лична карта.

Самолетен билет (ако е електронен, носете разпечатано копие на билета).

Необходим документи за полета

Необходим документи за полета

Никакви други документи на летището или в самолета няма да са Ви необходими. Подавайки на служителя на летището или на паспортния контрол купчина с документи, Вие го принуждавате да търси сред тях необходимите – самолетен билет и паспорт, за което той губи време и процеса на преминаване се забавя.

Необходим документи за полета

Ако предприемате международен полет, не забравяйте да отпечатате потвърждаването на резервация на самолетния билет и резервация за отсядане в чуждата държава. Доста често служителите по безопасност на приемащата страна искат да им бъде предоставена гаранция за Вашето настаняване в страната им и връщането в родината Ви.

Добре е да помислите за вариант, в който може да Ви се наложи медицинска помощ в чужбина. Тук идва на помощ т.нар. застраховка помощ при пътуване зад граница. Добре е да сключите такава, за да сте спокойни по време на престоя си в чужбина. Ако нямате застраховка и Ви се наложи да ползвате медицинска помощ в чужбина, рискувате да заплатите доста големи такси на място.

Не забравяйте да си вземете химикал. За всеки от пътниците е добре да има по един син или черен химикал.
Необходим документи за полета

Направете и носете със себе си копия на Вашите документи. Можете да ги снимате и да изпратете снимките на електронната си поща. Надяваме се, че няма да Ви бъдат необходими, но в случай на загуба или кражба, ще имате поне някакви документи. По принцип не се препоръчва да давате паспорта си на някой друг.

Необходим документи за полета част 2

Предварителна подготовка означава и да намерете и отпечатайте адреса и картата на местонахождението на представителство на Република България в региона, който ще посетите. Министерството на външните работи на България препоръчва преди пътуване да се регистрирате в секцията „Пътувам за“ на уеб страницата на министерството (http://www.mfa.bg/120/patuvamza). Информацията, която предоставите на Външно министерство с регистрацията си, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще Ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Сподели+

Обадете се сега
Повече в Съвети при пътуване със самолет
Евтини полети до Атина
Съвети за купуване самолетни билети Предварителна подготовка

Съвети за купуване самолетни билети: След като сте решили да пътувате със самолет, предварителна подготовка означава как да намерите по-евтин...

Затвори