Меню Затваряне

Съвети при приземяване на самолет

При приземяване

Съвети при приземяване: Ето няколко съвета за приземяване на самолета:

 1. Следвайте инструкциите на пилота и кабинния екипаж. Те са опитни професионалисти и знаят как да осигурят безопасността на пътниците.
 2. Затегнете коланите си добре и не ги разпускайте преди да получите указание от кабинния екипаж.
 3. Ако сте склонни към ухапване на ушите при приземяване, опитайте се да изравните налягането на въздуха в ушите си, като използвате методи като жуване на гума или пиене на вода.
 4. Не палете цигари по време на приземяване и не използвайте електронни устройства до получаване на разрешение от кабинния екипаж.
 5. Когато излизате от самолета, следвайте указанията на кабинния екипаж и не бързайте да излизате от креслото си. Оставете пътя свободен за другите пътници.
 6. Ако имате нужда от помощ, не се стеснявайте да поискате от кабинния екипаж. Те са тук, за да ви помогнат.

„Проверете съдържанието на джобовете на седящия отпред Вас пътник“ – такова съобщение прави веднъж главен стюард на борд при презимяване. С това той е имал предвид да проверите джоба на седалката на пътника пред Вас, в който сте поставили на съхранение Ваше списание или други ценни вещи, които голям брой пътници забравят да вземат със себе си преди напускане на самолета. Вие не трябва да сте сред тези пътници.При приземяване

След приземяването, безсмислено е веднага да скачате и тичате към изхода. Вие ще имате най-малко 10-15 мин., за да се облечете, сложите обувките си и да съберете нещата си. Предстои Ви придвижване към летището, следва паспортен контрол и получаване на багажа.

Преди паспортния контрол в някои страни има процедура за попълване на миграционна карта или нещо подобно. Именно в такава ситуация ще имате нужда от химикал, за което стана дума по-горе. В някои случаи миграционната карта или идентичен на нея документ може да Ви бъде дадена още в самолета.

При получаването на багажа и при преминаването на митница по принцип проблеми не възникват, въпреки че има нюанси. В някои страни може да Ви помолят за допълнителна проверка, ако сметнат това за необходимо. Предвид международната ситуация и бежанския проблем, проверките по летищата се засилиха по принцип. На летището в Рим например, цивилен полицай може да Ви попита колко пари носите в себе си. Разтовареният от самолета багаж слагат на лента, която се върти, докато пасажерите вземат багажа си. По-лесно ще откриете куфарите си върху тази лента, ако те са оригинални по форма и са в различни ярки цветове.

Усещане при излитане на самолет

Усещането при излитане на самолет може да бъде малко различно за различни хора, но обикновено се описва като леко усещане за приподигане и ускорение. Ето няколко от типичните усещания, които може да изпитате при излитане:

 1. Леко дрънкане или трептене на самолета – това може да се дължи на вибрациите, които се предизвикват от двигателите.
 2. Усещане за тежест – при излитане, самолетът е натоварен с голямо количество гориво, багаж и пътници, което може да ви направи да се чувствате малко тежки.
 3. Усещане за приподигане – когато самолетът започва да се движи по пистата с висока скорост и наклон, може да усетите леко ускорение и приподигане.
 4. Смяна на налягането – когато самолетът се издига във въздуха, въздушното налягане се променя, което може да доведе до усещане за промяна в ушите ви.

Тези усещания са напълно нормални и не трябва да ви притесняват. Ако имате нужда от помощ или имате здравословни проблеми, обаче, не се стеснявайте да поискате помощ от кабинния екипаж. Те са обучени да ви помогнат и да ви осигурят безопасен и удобен полет.

Съвети при излитане на самолет

Ето няколко съвета за безопасно излитане на самолет:
 1. Прочетете внимателно указанията на авиокомпанията и следвайте инструкциите на екипажа.
 2. Приберете всички лични предмети и ги подредете така, че да не пречат на другите пътници или на работата на екипажа.
 3. Пристегнете си колана за безопасност и го оставете затегнат през цялото време на полета.
 4. Ако имате трудности с ушите си при излитане, опитайте да ги изчистите, като отворите устата и направите движения, подобни на глъткане.
 5. Ако имате проблеми с клаустрофобия, опитайте да затворите очите си и да се съсредоточите на дишането си.
 6. При излитане може да усетите леко трептене на самолета, което е нормално. Не се притеснявайте и следвайте инструкциите на екипажа.

Спазвайки тези съвети, може да се почувствате по-спокойни и да имате безопасно и приятно излитане.

Пътуване със самолет за първи път

Ако пътувате със самолет за първи път, ето няколко полезни съвета, които може да последвате:
 1. Пригответе се за полета, като научите какви са правилата и ограниченията за багаж и транспортиране на течности в кабината на самолета.
 2. Определете си място в самолета, като изберете подходящ ред и място спрямо вашите предпочитания. Ако сте нервни, можете да изберете място близо до крилото на самолета, тъй като там се усеща по-малко движение.
 3. Не забравяйте да се регистрирате за полета си онлайн предварително, ако това е възможно. Така ще можете да преминете по-бързо през контролните точки на летището.
 4. Приберете си всички лични предмети в ръчната си чанта и подредете всичко, така че да не пречите на другите пътници или на работата на екипажа.
 5. Следвайте инструкциите на екипажа и прочетете внимателно указанията на авиокомпанията.
 6. Не се притеснявайте, ако усетите леко трептене на самолета при излитане или кацане – това е напълно нормално.
 7. Ако имате трудности с ушите си, опитайте да ги изчистите, като отворите устата си и направите движения, подобни на глъткане.
 8. Ако сте нервни, можете да разглеждате списания, книги или да гледате филми по време на полета.

Следвайки тези съвети, може да се почувствате по-спокойни и да имате приятно пътуване със самолет.

Какво трябва да знаем при пътуване със самолет

При пътуване със самолет е важно да знаем следното:

 1. Багаж – трябва да знаете какви са правилата и ограниченията за багаж и транспортиране на течности в кабината на самолета. Проверете грамажа и размерите на регистрирания багаж и ръчната чанта, за да се уверите, че отговарят на изискванията на авиокомпанията.
 2. Регистрация и посадка – можете да се регистрирате онлайн за полета си и да изберете място в самолета. Всички пътници трябва да преминат през контролните точки на летището преди да се качат на борда на самолета.
 3. Правила и инструкции – трябва да следвате правилата и инструкциите на авиокомпанията и на екипажа на самолета. Тези инструкции включват начин на поставяне на колана за безопасност, поведение по време на излитане и кацане, както и какво да правите при евентуален случай на авария.
 4. Комфорт – за да се чувствате по-комфортно по време на полета, можете да вземете леки дрехи, допълнително завиване и допълнителна храна и напитки, ако авиокомпанията не предоставя тези неща.
 5. Здраве – можете да вземете мерки за подобряване на вашето здраве по време на полета, като например пиене на достатъчно количество вода, избягване на алкохол и никотин, и движение на редовни интервали.
 6. Нерви – ако сте нервни за полета, можете да използвате различни техники за релаксация, като дишане и медитация, и да се забавлявате с музика, филми или книги.
 7. Безопасност – безопасността е най-важното нещо по време на полета. Следвайте всички инструкции на екипажа на самолета и не правете нищо, което може да застраши вашата или безопасността на други пътници.

Изисквания за багаж при пътуване със самолет

При пътуване със самолет има известни изисквания за багажа, които трябва да бъдат спазени, за да се избегнат ненужни проблеми и забавяния.

В зависимост от авиокомпанията и типа на билета, който имате, може да има ограничения за теглото и размера на багажа, както и за броя и размера на ръчната чанта, която можете да носите със себе си в кабината на самолета. Тези изисквания са важни за сигурността на полета и за удобството на пътниците.

Всеки багаж, който се предава на летището, трябва да бъде ясно маркиран с вашето име, адрес и контактна информация. Той също трябва да бъде заключен или опакован по начин, който да предпазва съдържанието му. Определени типове стоки като остри предмети, взривни и запалителни вещества, опасни химикали, лекарства и други могат да бъдат забранени за превоз в багажа.

При пътуване в чужбина, може да има специални изисквания за багажа, като например визи, декларации и други. Затова е важно да се информирате предварително за тези изисквания и да ги спазвате.

Накрая, винаги е добре да имате някои неща в ръчната си чанта, като например лични документи, пари, лекарства и други необходими вещи, които можете да използвате по време на полета и в случай на забавяне или загуба на багажа.