Меню Затваряне

Преди излитане на самолета

Image result for before flight tips
Преди излитане на самолета
Преди излитане на самолета

Тръгвайте за летището предварително така, че да не бъде късно за регистрацията (чекирането). Стандартното изискване е да сте на летището 2 часа преди полет. По-добре е да седите спокойно в едно кафене в очакване на последния контрол преди излитане, отколкото да тичате и броите секундите до затварянето на изхода към самолета. Ако е възможно, направете си електронна регистрация. Така не само ще можете да изберете място в самолета, но и също така да получите гаранция, че авиокомпанията няма да Ви откаже регистрация на гише ( понякога авиокомпаниите продават повече билети, отколкото са местата в самолета).

Препоръчително е да отидете до изхода към самолета предварително и след това да решете дали оставате около него или ще се върнете в кафенето, което сте харесали. В този случай по-добре ще се ориентирате как и колко време отнема придвижването до изхода за качване в самолета.

На летището може да Ви инспектират многократно (понякога тази процедура може да отнеме 30 и повече минути. Към това трябва да се подготвите предварително – по-добре не слагайте колан, а обувките трябва лесно да се свалят и обуват. Препоръчваме да сте с обувки на нисък ток, защото заради високия ток може да минете през още една проверка. Също така препоръчително е по време на полет да сте облечени в удобни, а не красиви дрехи за по-комфортно пътуване.

Преди изхода към самолета се преминава през граничен контрол, а граничарите се интересуват само от паспорта и бордната Ви карта. Граничарите обикновено не изискват самолетния билет.

В ръчния багаж са забранени течности и остри предмети. Пълният списък на тези предмети е публикуван на сайта на авиокомпанията (в зависимост от авиопревозвача и дестинацията до която летите, правилата за транспортиране на различни предмети могат да са различни). Онези неща от този списък, които носите със себе си, ще трябва да преместите в багажа за багажното отделение в самолета.

Трябва да сте наясно, че след регистрация (чекиране) и предаване на багажа за багажното отделение, доступът до него е невъзможен преди кацането и преминаването през всички проверки на летището в държавата, за която пътувате. Всеки, който не спазва изискването за превоз на предмети в ръчния багаж, ще бъде принуден да изхвърли любим парфюм или например, скъпа брошка в контейнера за боклук на летището. Течностите, които сте закупили в безмитен магазин, са пакетирани в специален пакет и, ако не искате той да Ви бъде отнет, не го отваряйте преди настаняването Ви в самолета.

За международни полети препоръчително е предварително запознаване с митническите разпоредби за внос на стоки (тази информация може да бъде намерена на официалния уебсайт на правителството на страната, която ще посетите). Това може да се отнася до фармацевтични продукти, хранителни продукти или други специфични стоки, превозвани със самолет. Това, което е позволено да се използва в нашата страна, може да е забрането там, където отивате. Не се прилага забрана за превозване на стоки със самолет в страните от ЕС.

Някои държави забраняват вноса на непреработени и пресни храни на техните територии. Например в Австралия или САЩ не можете да внесете повечето видове зеленчуци, плодове, семена и продукти от животински произход. Тези продукти могат да бъдат внесени в ЕС от трети страни.

И като стана дума за храна, трябва да знаете, че някои авиокомпании не предлагат храна по време на полет, особено за по-кратки дестинации. Препоръчваме да носите в ръчния си багаж нещо леко за хапване в случай, че огладнеете по време на полет, още повече че след кацането няма да имате възможност да си закупите храна преди преминаването на всички проверки.

Ако имате няколко кредитни карти, оставете едната от тях в багажа, който оставяте в хотела. В случай на загуба или кражба на портмонето Ви, в хотела ще имате резервен вариант. Дори ако по сметката на тази карта няма средства, можете да помолите приятел да захрани сметката Ви.

Преди излитане на самолета

Преди излитане на самолета на летището има няколко неща, които трябва да направите, за да се уверите, че всичко ще премине гладко:

Регистрация – Регистрирайте се в летището, ако не сте го направили онлайн предварително. За тази цел трябва да имате вашите билети за самолет и личните ви документи.

Проверка на багажа – Проверете вашите багажи, за да се уверите, че те отговарят на изискванията за размер, тегло и съдържание. Ако има необходимост, можете да ги доплатите, за да избегнете допълнителни такси или забавяне на полета.

Пропуск за влизане – Получете вашите пропуски за влизане и карти за качване на борда от автоматичните машини или от гишетата на авиокомпанията.

Осигурете си достатъчно време – Осигурете си достатъчно време, за да преминете през всички контролни точки на летището, като например контрол на паспортите, рентгенови проверки и др.

Следвайте инструкциите – Следвайте инструкциите на персонала на летището, когато сте на определено място или има нужда от допълнителна проверка или информация.

Носете маска – Носете маска на летището и по време на полета, според изискванията на авиокомпанията и здравните организации.

Подгответе се за посадка – Подгответе се за посадка, като приберете личните си предмети и ги приберете в багажните отсеци или под седалката пред вас, в зависимост от размера им.

Бъдете готови да излезете от самолета – След кацането на самолета, следвайте инструкциите на екипажа за напускане на борда, вземете багажа си и направете всичко необходимо, за да напуснете летището.

Колко време преди полета трябва да съм на летището

Времето, което трябва да присъствате на летището преди полета, може да варира в зависимост от авиокомпанията, маршрута и дестинацията. Обикновено авиокомпаниите препоръчват да присъствате на летището поне два часа преди излитането за международни полети и един час преди за вътрешни полети.

Това време е необходимо, за да може да се регистрирате, да предадете багажа си, да минете през контролните точки на летището и да стигнете до вашия гейт за качване на борда. В случай на международни полети, трябва да се вземат предвид и контролните точки за паспорти и митнически проверки, които могат да отнемат допълнително време.

Препоръчително е да проверите точното време за присъствие на летището с авиокомпанията, която ще извършва полета ви, преди да отпътувате. Така ще можете да избегнете забавяния и да стигнете навреме за качване на борда.

Колко време преди полета трябва да се чекирам ryanair?

За полети с Ryanair, препоръчителното време за чекиране зависи от маршрута и дестинацията, но обикновено авиокомпанията изисква пътниците да пристигнат на летището поне два часа преди излитането за международни полети и един час преди за вътрешни полети.

Важно е да имате предвид, че за полетите на Ryanair се изисква онлайн регистрация и предварително изписване на посока (check-in) чрез сайта на авиокомпанията или приложението Ryanair. Ако не извършите това предварително, ще трябва да платите допълнителна такса за регистрация на летището.

Затова, за да избегнете ненужни разходи и да гарантирате своето място на полета, е препоръчително да се чекирате онлайн преди да отпътувате. В случай, че имате багаж за предаване, трябва да го предадете в специалната зона на летището преди изтичането на краен срок за това, който е обикновено около 40 минути преди излитането.

Пътуване със самолет за първи път
Пътуването със самолет за първи път може да бъде малко страшно и объркващо, но едновременно и вълнуващо и интересно преживяване. Затова е добре да се подготвите предварително, за да се чувствате по-уверени и спокойни по време на пътуването.

Ето някои полезни съвети за пътуване със самолет за първи път:

Проверете документите си – Преди да започнете да пътувате, убедете се, че разполагате с всички необходими документи за пътуването. Това включва паспорт или лична карта, виза (ако е необходимо) и билет за полета.

Резервирайте си място – При резервацията на билета можете да изберете желаното място на самолета. Изборът на място може да ви помогне да се почувствате по-спокойни, особено ако не обичате да летите. Можете да изберете място близо до прозореца, до коридора или на място с повече място за краката.

Опаковайте си багажа правилно – Преди да отпътувате, опаковайте багажа си правилно и проверете дали сте спазвали ограниченията за тегло и брой на багажа, за да избегнете допълнителни такси.

Препоръчително е да се чекирате онлайн преди да отпътувате – При полетите на много авиокомпании е възможно да се чекирате онлайн, като това може да ви спести време и да ви избави от допълнителни разходи.

Внимавайте за правилата за безопасност – При качването на борда на самолета, слушайте внимателно инструкциите на стюардесите и се внимавайте да спазвате правилата за безопасност по време на полета.

Какво означава чекиране на билет

Чекирането на билет е процесът на проверка на билета на пътника преди качването му на борда на самолета. Това включва потвърждаване на информацията за билета, като името на пътника, датата на полета, маршрута и други детайли. Чекирането може да стане на летището, като пътникът се явява на регистрационния пункт на авиокомпанията и дава багажа си за проверка и поставяне на борда на самолета. В зависимост от авиокомпанията и летището, чекирането може да стане и онлайн предварително, без да е необходимо да се явявате на регистрационния пункт на летището. След като билетът е чекиран и багажът е предаден, пътникът може да продължи към отдел „за проверка на паспорти и безопасност“ и да се приготви за качване на борда на самолета.