1. Тръгвайте за летището предварително така, че да не бъде късно за регистрацията (чекирането). Стандартното изискване е да сте на летището 2 часа преди полет. По-добре е да седите спокойно в едно кафене в очакване на последния контрол преди излитане, отколкото да тичате и броите секундите до затварянето на изхода към самолета. Ако е възможно, направете си електронна регистрация. Така не само ще можете да изберете място в самолета, но и също така да получите гаранция, че авиокомпанията няма да Ви откаже регистрация на гише ( понякога авиокомпаниите продават повече билети, отколкото са местата в самолета).Преди излитане на самолета на летището
  2. Препоръчително е да отидете до изхода към самолета предварително и след това да решете дали оставате около него или ще се върнете в кафенето, което сте харесали. В този случай по-добре ще се ориентирате как и колко време отнема придвижването до изхода за качване в самолета.
  3. На летището може да Ви инспектират многократно (понякога тази процедура може да отнеме 30 и повече минути. Към това трябва да се подготвите предварително – по-добре не слагайте колан, а обувките трябва лесно да се свалят и обуват. Препоръчваме да сте с обувки на нисък ток, защото заради високия ток може да минете през още една проверка. Също така препоръчително е по време на полет да сте облечени в удобни, а не красиви дрехи за по-комфортно пътуване.
  4. Преди изхода към самолета се преминава през граничен контрол, а граничарите се интересуват само от паспорта и бордната Ви карта. Граничарите обикновено не изискват самолетния билет.
  5. В ръчния багаж са забранени течности и остри предмети. Пълният списък на тези предмети е публикуван на сайта на авиокомпанията (в зависимост от авиопревозвача и дестинацията до която летите, правилата за транспортиране на различни предмети могат да са различни). Онези неща от този списък, които носите със себе си, ще трябва да преместите в багажа за багажното отделение в самолета. Трябва да сте наясно, че след регистрация (чекиране) и предаване на багажа за багажното отделение, доступът до него е невъзможен преди кацането и преминаването през всички проверки на летището в държавата, за която пътувате. Всеки, който не спазва изискването за превоз на предмети в ръчния багаж, ще бъде принуден да изхвърли любим парфюм или например, скъпа брошка в контейнера за боклук на летището. Течностите, които сте закупили в безмитен магазин, са пакетирани в специален пакет и, ако не искате той да Ви бъде отнет, не го отваряйте преди настаняването Ви в самолета.
  6. За международни полети препоръчително е предварително запознаване с митническите разпоредби за внос на стоки (тази информация може да бъде намерена на официалния уебсайт на правителството на страната, която ще посетите). Това може да се отнася до фармацевтични продукти, хранителни продукти или други специфични стоки, превозвани със самолет. Това, което е позволено да се използва в нашата страна, може да е забрането там, където отивате. Не се прилага забрана за превозване на стоки със самолет в страните от ЕС. Някои държави забраняват вноса на непреработени и пресни храни на техните територии. Например в Австралия или САЩ не можете да внесете повечето видове зеленчуци, плодове, семена и продукти от животински произход. Тези продукти могат да бъдат внесени в ЕС от трети страни.
  7. И като стана дума за храна, трябва да знаете, че някои авиокомпании не предлагат храна по време на полет, особено за по-кратки дестинации. Препоръчваме да носите в ръчния си багаж нещо леко за хапване в случай, че огладнеете по време на полет, още повече че след кацането няма да имате възможност да си закупите храна преди преминаването на всички проверки.
  8. Ако имате няколко кредитни карти, оставете едната от тях в багажа, който оставяте в хотела. В случай на загуба или кражба на портмонето Ви, в хотела ще имате резервен вариант. Дори ако по сметката на тази карта няма средства, можете да помолите приятел да захрани сметката Ви.

Сподели+

Повече в Съвети при пътуване със самолет
Как да опаковаме багаж за самолет
Как да опаковаме багаж за самолет

Внимателно опаковайте багажа си, премахнете всички стикери от предишни пътувания, а също проверете работоспособността на ключалките на куфарите си. Ако...

Затвори