Меню Затваряне

Евтини самолетни билети до Осло

Евтини самолетни билети до Осло: Осло не е впечатляващ град. Всичко е до вкус разбира се, но сякаш в Осло е надделял и продължава да надделява прагматизма над естетиката. Затова много туристи изтъкват, че в столицата на Новегия няма нещо, което да те накара да ахнеш, да се захласнеш. Иначе Осло е чист, спретнат град. Напълно в духа на Скандинавия.

Определено обаче, Осло има свой, специфичен дух, който си заслужава да се усети!

Евтини самолетни билети до Осло
Евтини самолетни билети до Осло

Какво да видите в Осло?

Сред най-атрактивните сгради в Осло сякаш е операта. Изглежда модерно, футуристично, а вечер отражението й във водата е много приятно. Интересен момент е, че операта в Осло е от бял мрамор и стъкло, заради което изглежда като айсберг. Затова разходката там е доста приятна.

В Осло си струва да обиколите полоуостров Бигдьо (Bygdøy) и да посетите музеите в местността. Всъщност именно музеите в Осло са една от най-големите атракции на Норвежката столица. Посетете Музея на викингските кораби. Корабите са били неизменна част от живота на Осло. Чрез тях, градът е осъществявал интензивна морска търговия, която била съставна част от икономическата политика. Затова корабите били изпипани! Те били направени така, че да издържат дълго и при най-различни условия. Ще се впечатлите от конструкцията и вида им.

Евтини самолетни билети до Осло

Много интересен музей в Осло е Музеят Кон-Тики. В него ще се потопите в приключенската история на норвежкия изследовател и пътешественик Тур Хейердал, който искал да докаже теорията си, че жителите на Южна Америка се заселили в Полинезия още в предколумбови времена. За тази цел трябвало да докаже, че е възможно технически да се осъществи подобно пътешествие, посредством салове. Така Хейердал конструира сал, по модел на саловете, конструирани от древните жители на Южна Америка. Салът имал много интересна конструкция, която Хейердал използвал като макет и направил още няколко за следващте си пътешествия.

Евтини самолетни билети до Осло

В Музея Кон-Тики ще видите именно различните модели салове, с които е плавал Тур Хейердал по време на своите изследователски експедиции.

Още конструкции на плавателни съдове може да разгледате в музей Фрам. Конкретно, там е изложен корабът “Фрам” – построен от норвежкия конструктор Колин Арчър, който много специалисти считат за най-здравият дървен кораб, конструиран някога.  Този кораб е използван и от изследователя Ото Свердруп при неговите експедиции до Северния полюс и Канадския арктически архипелаг. И отново с кораба на Фрам изследователят Руал Амундсен е достигнал до бреговете на Антарктида.

Един от най-прочутите музеи в Осло е Музеят на Мунк. Там са изложени най-известните творби на Мунк.

Емблематичен за Осло е Скулптурният Парк Вигеланд. В него отново ще се потопите в уникалната и леко особена представа на норвежките творци за изкуство и естетика. Парк Вигеланд е изпълнен с множество грандиозни скулптурни композиции и статуи от гранит, бронз и ковано желязо. Всички те са като метафори на различни аспекти от човешкия живот, а понякога символиката в тях наистина озадачава. Интересна е скулптурната композиция изобразяваща житейския път на човека от раждането до смърттта му, в която са представени различните периоди. Друга скулптура пък, като че ли цели да изобрази ангажираността на съвременния семеен човек и представлява мъж, жонглиращ с бебета.

Осло

Любима туристическа дестинация в Осло е замъкът Акершус (Akershus Castle). От построяването си през XIII век, замък Акершус е претърпял редица реконструкции, поради разрушения в резултат на битки, опожарявания, обсади. От местността се разкриват великолепни гледки към Осло, а около самия замък често се организират разнообразни събития и представления.

Сред най-посещаваните туристически места в Осло е и шанцата за ски скокове в квартрал Холменколен. На съоръжението редовно се провеждат атрактивни ски състезания от световните купи по ски дисциплини. Там се провежда също ежегодният ски фестивал “Холменколен”. Там има и интересен ски музей.

Една от най-новите атракции в Осло е Центърът на нобеловата награда за мир. Представлява модерна сграда, посветена на основателя на наградата за мир Алферд Нобел. Вътре ще се запознаете с интересни факти около живота и кариерата на различни нобелови лауреати.

Осло

Как да стигнете до центъра на Осло?

Град Осло има три основни летища – летище “Осло Гарденмоен” – Garedrmoen (OSL); летище “Зандфиорд” Торп (TRF); летище Мос (Moss Airport – RYG). От тях до центъра на столицата на Норвегия може да стигнете с влак или автобус, който минава на всеки час. Най-често разписанията на автобусите са съобразени с полетите.

Осло

Ако искате бързина и комфорт, наемете автомобил. Ако пътувате със семейството си из Осло, това ще е най-удобният и евтин вариант.

Какви са цените в Осло?

В Осло повечето неща са много по-скъпи, отколкото в София. Обяд в ресторант за бързо хранене MCDonald ще струва около и над 10 евро, 24-часов билет за градски транспорт струва около 10 евро, а литър гориво – около 1,5 евро. Освен това Осло е сред градовете с най-скъпа бира в света. Бира около 30 милилитра в столицата на Норвегия ще може да си купите за около 3,50,  дори около 4 евро. Все пак има нещо в Осло, което излиза по-евтино – тренировките във финтес-клуб, които струват горе долу колкото тези в София.

Съвети пътуване до осло със самолет

Ето няколко съвета за пътуване до Осло със самолет:

Запазете билетите си предварително, за да получите най-добрата цена.

Вземете подходящо облекло, тъй като температурите в Осло могат да бъдат ниски, особено през зимата.

Опитайте се да изберете полети с ранни часове на излитане, за да имате повече време за разглеждане на града.

Проверете всички изисквания за виза и документи за пътуване предварително.

Не забравяйте да проверите размера на багажа, който можете да носите със себе си на борда на самолета.

Резервирайте хотелското настаняване предварително и се уверете, че то е близо до транспортни връзки към летището.

По време на полета пийте много течности и се движете редовно, за да намалите риска от венозна тромбоза.

Използвайте обществения транспорт, за да разгледате Осло, тъй като той е удобен и екологичен.