Меню Затваряне

Евтини самолетни билети до Истанбул

Евтини самолетни билети до Истанбул Турция: Огромният Истанбул, едно от първите неща, които човек осъзнава по време на екскурзия в Истанбул е, че това е огромен град. Огромен във всеки смисъл на думата. Попаднеш ли в Истанбул веднага се загубваш в неговия ритъм, култура, икономическа динамика, забележителности, туристически обекти, културни паметници, търговски центрове. Истанбул просто те сграбчва и усещаш, че си в друг свят.

В Истанбул няма как да прекарате ваканция, приличаща на предишна. Градът Ви завихря с пазарите си, със специфичния начин на общуване, с магазините, изпълнени с интересни неща, с дюнерите, с красивите църкви. И с безкрайното пазарене. В Истанбул това е като втори език, дори може да се оприличи на бойно кръщене. Излизаш навън и започваш да водиш преговори за цената, спокоен, че отсрещната страна не просто няма да се обиди, а очаква да влезе в играта.

Евтини самолетни билети до Истанбул
Евтини самолетни билети до Истанбул

Какво да видите в Истанбул?

Освен да усетите духа на града, е препоръчително да обходите най-значимите забележителности на Истанбул. Сред тях е Синята джамия. Тя е може би най-известната забележителност в Истанбул.

Истанбул

Синята джамия в Истанбул едновременно е храм, изпълняващ стриктно религиозните си функции и туристическа атракция. Украсена е с над 20 000 тюркоазеносини плочки, заради което отвътре изглежда все едно сте под небесния свод. Доста интересно решение за архитектура на джамия, заради което Синята джамия привлича много туристи. Построена е в началото на XII век по поръчка на султан Ахмед I, който искал тя да надмине по красота и размер “Света София”. Има 6 минарета, височината на купола й е над 40 метра и е достъпна за туристи, когато в нея не се провеждат молитви. В знак на уважение към мюсюлманската култура, преди да влязат в Синята джамия, всички посетители трябва да си събуят обувките, а жените – и да бъдат с поли или с дълги панталони или да си увият краката с шал, в случай че са с къси панталони.

Истанбул

Културен храм в Истанбул е и църквата “Света София”. Тя е на около 1500 години и представлява уникално съчетание от християнски и ислямски символи. Изумителната красота на архитектурата на църквата “Света София” се посочва като главен мотив на Кемал Ататюрк не само да я запази, а и да я обяви за музей, с цел да прекрати религиозните раздори. И до днес, подземията на “Света София” в Истанбул крият любопитни тайни и провокират проучвания, спорове, реставрации.

В Истанбул си заслужава да посетите Капълъ Чарши. Тъкмо там ще се потопите най-дълбоко в типичния турски стил на търговия и усетите гъдела на пазаренето. Мястото определено е наситено с ориенталска екзотика, която е пропила и в озвучаването наоколо – отвсякъде ще чувате неща от сорта на” Уер ар ю фром лейди” “Хиър прайс ис вери гуд”, “Ай уил мейк спешъл офер джъст фор ю”, “О, комшиии, спешъл прайс, ай промис” и други подобни. Доста е характерно…

От забележителностите в Истанбул непременно трябва да видите дворците Топкапъ и Долмабахче. Топкапъ е бил едновременно първата резиденция на султаните, център на държавността, и място за забавления и посрещане на важни гости. Дворецът е огромен – има 4 двора и множество разпръснати сгради, а в най-светлите му години в него са живели над 4000 души.

Долмабахче е известен като модерният дом на султаните. Дворецът е построен в европейски стил през XIX век, но не му липсва ориенталска пищност: златна декорация, помпозен полилей, луксозен асансьор. И приказно стълбище – при това кристално! В този дворец е и стаята, в която е починал Кемал Ататюрк, като часовникът вътре е спрян на часа на смъртта му.

Вижте и от какво е зависел някога живота в Константинопол. Разходете се до Цистерната на базиликата – подземен палат, който представлявал внушително съоръжение за съхраняване на вода. Заради множеството си девет метрови колони, този огромен резервоар се нарича Горгоната Медуза. Според историците, за построяването на Горгоната Медуза е бил използван трудът на 7000 роби, а заради огромния воден ресурс, който тя събирала, Истанбул бил много труден за превземане. Просто хората имали много богат източник на вода.

Приятна разходка в Истанбул може да си направите на площад Таксим, булевард Истаклял или в областта Ортакьой, откъдето може да се любувате на Босфора. А за да се насладите на великолепна панорамна гледка на Истанбул, изкачете кула Галата. Кула Галата е с много интересна архитектура и с атрактивна форма на конусовиден цилиндър. А от върха й гледката е страхотна..

Истанбул наистина е огромен. Почти необятен! Посетите ли го веднъж, осъзнавате, че, за да го опознаете, трябва да го посетите поне още един път.

Как да стигнете до центъра на Истанбул?

И от двете турски летища, “Ататюрк и “Сабиха Гьокчен”, до центъра на Истанбул може да стигнете с такси или автобус, като някои хора препоръчват да се избягва първото. За това как да стигнете с градски транспорт до центъра, прочетете в Turkey Travel и Travel Istanbul.

Какви са цените в Истанбул?

В Истанбул ще имате възможност да опитате всички съкровища на турската кухня. Вечеря в ресторант среден клас, ще Ви излезе около 4,5 евро, а цената на кафето е около 1,5 евро.

Истанбул е пълен с магазини, от които сравнително евтино може да закупите всякакви сувенири за спомен.

Евтини самолетни билети до Истанбул

За да намерите евтини самолетни билети до Истанбул, можете да следвате няколко съвета:

Резервирайте билета си най-малко 2-3 месеца преди пътуването, за да се възползвате от по-ниски цени.

Изберете да пътувате в извънсезонни периоди, като пролетта или есента, когато цените на билетите са по-ниски.

Използвайте търсачка за самолетни билети от горното меню на тази страница, за да сравните цените на билетите от различни авиокомпании.

Подпишете се за електронни бюлетини на авиокомпаниите или последвайте ги в социалните мрежи, за да получавате известия за промоционални оферти и намаления на цените.

Разгледайте възможността да пътувате с нискотарифни авиокомпании, като например Pegasus Airlines, за да намалите разходите си.

Спазвайки тези съвети, може да откриете евтини самолетни билети до Истанбул и да се насладите на красивия град,

Истанбул времетраене на полет

Ако пътувате от София до Истанбул, времето на полета обикновено е около 1 час и 20 минути. Ако пътувате от други места в Европа или в други континенти, времето на полета може да е по-дълго и да варира от 2 до 12 часа в зависимост от разстоянието и броя на преките полети.

Важно е да отбележите, че Истанбул е в друг часови пояс от София. Така, ако сте в София и пътувате до Истанбул, ще трябва да промените часовата зона с един час напред. Например, ако е 12:00 часа в София, ще бъде 13:00 часа в Истанбул.

При връщането от Истанбул в София, ще трябва да промените часовата зона с един час назад. Така, ако е 12:00 часа в Истанбул, ще бъде 11:00 часа в София.

Трябва да имате предвид това разлика в часовата зона, за да не пропуснете полета си и да можете да планирате своето време в Истанбул правилно.без да допуснете прекомерни разходи за пътуването.